‘Deze idiotie moet stoppen’
Plakstrips, die om bomen worden gewikkeld om de opmars van de eikenprocessierups te stoppen, zijn erger dan de kwaal. Ook vogels en vleermuizen sterven een langzame dood.
Silvia Hellingman uit Wapserveen, die al jaren onderzoek doet naar de opkomst van de plaagrups en de beste bestrijdingsmethoden, is met stomheid geslagen over de schaal waarop in heel Nederland dergelijke lijmbanden worden aangebracht. ,,Dit is verschrikkelijk en verwerpelijk. Deze idiotie moet zo snel mogelijk stoppen.’’
Volgens Hellingman is het middel vele malen erger dan de kwaal. Ook andere dieren blijven aan de sterke plakstrips hangen en sterven een langzame dood. ,,Allerlei insecten, ook heel nuttige, geleedpotigen, vogels en vleermuizen blijven eraan hangen’’, zegt ze.
Averechtse werking
En daar komt nog een ander, niet onbelangrijk punt bij. Met betrekking tot de eikenprocessierups hebben de plakstrips een averechtse werking, stelt de onderzoekster.
,,Deze lijmbanden kunnen leiden tot een enorme verspreiding van de brandharen van de rupsen. De leider van de processie zal als eerste in contact komen met de lijmbanden. Dit leidt tot verstoring van de optocht. Omdat de leider in nood geraakt gaan de andere rupsen massaal hun brandharen afschieten. Met alle nare gevolgen van dien.’’
En het zijn juist de brandharen die de klachten bij mensen en dieren veroorzaken, variërend van ernstige jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid van de huid tot rode opgezwollen ogen, moeite met slikken en kortademigheid.
Plakstrip lijkt logisch, maar pakt anders uit
Het lijkt logisch: wikkel een krachtige plakstrip om bomen en de opmars van de plaagrups vanuit de grond de boom in wordt gestopt. ,,Maar mensen realiseren zich niet dat ook andere dieren, zoals spechten, mezen, roodborstjes, boomklevers en boomkruipers eraan blijven plakken en doodgaan. Om verder leed en het onnodig afschieten van vele brandharen (ongeveer 700.000 per rups, red.) te voorkomen moeten die lijmbanden zo snel mogelijk worden verwijderd’’, stelt Hellinga.
In samenwerking met de boermarke in haar woonplaats Wapserveen heeft Hellingman een plan van aanpak ontwikkeld, waarbij natuurlijke vijanden van de plaagrups worden ingezet bij de bestrijding. Met succes.
(bron: Dagblad van het Noorden | https://www.dvhn.nl)